Μαμάδες και ChatGPT !!!

Τι κοινό έχουν μεταξύ τους;
Μαντέψτε τι κοινό έχουν κάποιες μαμάδες με το ChatGPT. Κι αν δεν ξέρεται τι είναι το ChatGPT, διευκρινίζω πως είναι η ανοικτή σε όλους εφαρμογή της τεχνίτης νοημοσύνης που εύκολα μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο.

Ας πάμε λοιπόν να απαντήσουμε το αρχικό μας ερώτημα. Πράγματι κάποιες μαμάδες έχουν κάτι πολύ κοινό με το ChatGPT. Αλλά τί είναι; Εντάξη δεν θα σας ταλαιπωρήσω, αφήνοντάς σας να ψάχνετε. Θα σας το πω! Τόσο το ChatGPT, όσο και αρκετές μαμάδες βοηθούν τα παιδιά τους να ξεγελάσουν τις δασκάλες και τους δασκάλους τους. Ίσως βέβαια οι ηλικίες των παιδιών να διαφέρουν, αλλά το παιδάκι που μικρό έμαθε να ξεγελάει τη δασκάλα με τη βοήθεια της μαμάς, μεγαλώνοντας θα συνεχίσει να το κάνει με το ChatGPT.

Αλλά ας γίνω λίγο πιο ξεκάθαρος. Είναι κάποιες μαμάδες που δυστυχώς θεωρούν πως πρέπει να “βοηθούν” τα παιδιά τους στο σπίτι με την όποια εργασία τους δίνει ο δάσκαλος ή η δασκάλα. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για το δημοτικό σχολείο ή για κάποιο ιδιωτικό ξενόγλωσσο σχολείο, αυτές οι μαμάδες δεν μπορούν να φανταστούν το παιδάκι τους χωρίς να πάρει ένα “άριστα” στο homework!

Θα μπορούσε κανείς, ως ένα βαθμό, να καταλάβει αυτή την τάση για βαθμοθηρία που είναι γενικότερη ανάμεσα στις μαμάδες του Δημοτικού. Άλλωστε, πως είναι δυνατόν το παιδάκι της γειτόνισσας να φέρνει καλύτερους βαθμούς από το δικό μου! Όμως πως να καταλάβει κανείς τη μαμά που εφαρμόζει το ίδιο σύστημα και στο ιδιωτικό ξενόγλωσσο σχολείο; Ποιος είναι εκεί ο λόγος; Τι είναι αυτό που βάζει την ίδια τη μαμά, ή, ακόμη χειρότερα, τη δασκάλα που έρχεται στο σπίτι για προγύμναση, να κάνει τις ασκήσεις του παιδιού; Έρχεται λοιπόν το παιδάκι την επόμενη μέρα στο σχολείο, δείχνει στη δασκάλα τις “ολόσωστες” ασκήσεις που θεωρητικά έκανε στο σπίτι, χαίρεται η δασκάλα που πέτυχε το στόχο της και που το παιδάκι έμαθε όσα έπρεπε να του διδάξει και πάει παρακάτω για να του διδάξει τα επόμενα και να επαναληφθεί…

Σεβασμός και καλή συμπεριφορά!

Πως καλλιεργείται ο σεβασµός στα παιδιά µας;

Πάντα με απασχολούσε το ερώτημα “γιατί κάποια παιδιά μεγαλώνουν και γίνονται άνθρωποι ευγενικοί με σεβασμό στους γύρω τους και στους συνανθρώπους τους γενικότερα; Και γιατί άλλα παιδιά που έχουν όλα τα οικογενειακά και οικονομικά δεδομένα με το μέρος τους πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση;”

Παρόλο που μου λείπει η εξειδίκευση, θα τολμήσω παρακάτω κάποια απάντηση που έρχεται από την εμπειρία μου με εκατοντάδες παιδιά σε όλα αυτά τα χρόνια.

Ο σεβασμός στον συνάνθρωπο – ως αρετή – είναι, προφανώς, ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων που σίγουρα περιλαμβάνουν τόσο την επιρροή της οικογένειας, όσο και το κοινωνικό περιβάλλον, καθώς και τη σχολική εκπαίδευση, αλλά και τις προσωπικές εμπειρίες του παιδιού.
Στην ανάπτυξη του σεβασμού βεβαίως συμβάλλει κατά πρώτο λόγο η γονεϊκή επιρροή! Εμείς οι γονείς παίζουμε κρίσιμο ρόλο δίνοντας το καλό ή κακό παράδειγμα συμπεριφοράς, γιατί τα παιδιά αντιγράφουν.

Θυμήθηκα μια πολύ στοχευμένη διαφήμιση που είδα λίγο καιρό πριν στην οποία το παιδάκι παρακολουθεί τον “οδηγό” πατέρα του να βρίζει χυδαία κάποιον άλλο οδηγό και λίγο μετά αυτό το παιδάκι να επαναλαμβάνει τη συμπεριφορά με το συνομήλικό του.

Αλλά και πέρα από το καλό παράδειγμα, οι γονείς θα μπορούσαν να παίξουν ένα θετικό ρόλο αν χρησιμοποιούσαν την επιβράβευση και τη θετική αναγνώριση σε κάθε καλή συμπεριφορά του παιδιού και αντιθέτως το κατσάδιασμα και τις συνέπειες σε κάθε κακή συμπεριφορά. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε εκ φύσεως όντα που αποζητούμε την επιβράβευση! Κάπως έτσι το παιδί διώχνει από την προσωπικότητα του τις κακές συμπεριφορές και ενστερνίζεται τις καλές.

Σοβαρό ρόλο παίζουν επίσης τα σχολεία που μαζί με τα μαθήματα δίνουν έμφαση και στην εκπαίδευση του χαρακτήρα των παιδιών και δημιουργούν μια κουλτούρα σεβασμού βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία του. Ειδικά μαθήματα για την ενσυναίσθηση…

Καλοκαιρινές Διακοπές!

Χρόνος για Οικογένεια και Ξεκούραση!

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία. Είναι η στιγμή που μπορούμε να αφήσουμε πίσω τις υποχρεώσεις και να απολαύσουμε πολύτιμο χρόνο με την οικογένεια. Για εμάς τους γονείς, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε αξέχαστες αναμνήσεις με τα παιδιά μας και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, αλλά και τις δικές τους.

Οι παραθαλάσσιοι προορισμοί είναι ιδανικοί για καλοκαιρινές διακοπές. Από τις χρυσές αμμουδιές της Χαλκιδικής μέχρι και τα γραφικά χωριά της Κρήτης, η Ελλάδα μας προσφέρει αμέτρητες επιλογές για κάθε γούστο. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν στην άμμο και να κολυμπήσουν στα καθαρά νερά, ενώ οι γονείς μπορούν να χαλαρώσουν κάτω από τον ήλιο και να απολαύσουν την ηρεμία.

Το ίδιο όμορφες στιγμές μπορούν βεβαίως να μας προσφέρουν και οι ορεινοί προορισμοί, οπότε οι καλοκαιρινές διακοπές δεν περιορίζονται μόνο στην παραλία. Εδώ η συμβουλή είναι απλή. Εξερευνήστε μαζί με τα παιδιά τη φύση. Αδράξτε κάθε ευκαιρία για ποιοτικό χρόνο μαζί τους, ίσως με πεζοπορίες στα καταπράσινα μονοπάτια των βουνών ή με επισκέψεις σε κάποιους αρχαιολογικούς χώρους για μια δόση πολιτισμού και ιστορίας. Αποφύγετε να αφήσετε τα παιδιά με ένα κινητό ή ένα tablet στο χέρι την ώρα που εσείς πίνετε το καφέ σας.

Για κάποιους πιο τολμηρούς, τα θαλάσσια σπορ, όπως το windsurfing και το καγιάκ, προσφέρουν αδρεναλίνη και διασκέδαση, ειδικά αν σε συτή συμμετέχει και η επόμενη γενιά. Ωστόσο, οι διακοπές δεν είναι μόνο για δραστηριότητες. Είναι και για ξεκούραση. Οι γονείς έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν, να διαβάσουν ένα βιβλίο δίνοντας το καλύτερο παράδειγμα στα παιδιά τους. Η μαμά διαβάζει βιβλία στις διακοπές! Κάτι σημαίνει αυτό! Από την άλλη μην ξεχνάτε κάπου κάπου να αφήνετε τα παιδιά να παίζουν ανέμελα μακριά από την καθημερινότητά τους για να ανακτήσουν την ενέργειά..