Mindfulness

“Mindfulness” είναι μια από εκείνες τις λέξεις που δύσκολα μεταφράζονται στην Ελληνική γλώσσα ή που αν κάποιος πολύ ειδικός, ας πούμε σαν τον καθηγητή Μπαμπινιώτη, βρει και μας πει τη σωστή λέξη, πάλι εμείς – ο απλός λαός – θα προτιμήσουμε τον αγγλικό γλωσσοδέτη. Την έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα όρους όπως “ενσυνειδητότητα” ή “επισυνειδησία”, αλλά επειδή – στο δικό μου απλό εγκέφαλο – κανένας από αυτούς τους όρους δεν μου δίνει τη σημασία που η λέξη έχει στην αγγλική της εκδοχή, θα προσπαθήσω εδώ κατ’ αρχήν να την εξηγήσω και αμέσως μετά να πείσω τον αναγνώστη για το πόσο σημαντική είναι.

“Mindfulness” λοιπόν είναι η νοητική κατάσταση και η πρακτική κατά την οποία ο άνθρωπος επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην τρέχουσα στιγμή. Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος έχει πλήρη ενσυναίσθηση του τι συμβαίνει “στο τώρα” ή τι κάνει εκείνος “στο τώρα”. Έχει πλήρη αντίληψη των σκέψεών του και τις ελέγχει, πλήρη αντίληψη των αισθήσεών του και τις αντιλαμβάνεται, πλήρη αντίληψη των συναισθημάτων του και τα καταλαβαίνει. Αν το καλοσκεφθεί κανείς θα δει πως στην πραγματικότητα το μυαλό μας σπάνια επικεντρώνεται στο τώρα. Συνήθως το μυαλό τρέχει στο παρελθόν, σε γεγονότα που έγιναν, ή στο μέλλον, σε πράγματα που θέλουμε ή που φανταζόμαστε πως θα μπορούσαν να γίνουν.

Επομένως η κατάσταση του !Mindfulness” δεν είναι κάτι που από μόνο του θα μας συμβεί εύκολα, γιατί έχουμε την τάση να ξεφεύγουμε από το παρόν, παρόλο που αυτά που “τώρα” συμβαίνουν ή που “τώρα” κάνουμε θα ….

ΔΕΠΥ

Η ΔΕΠΥ είναι η συντομογραφία της Διαταραχής Ελλειματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα. Είναι μια νευροψυχιατρική διαταραχή που επηρεάζει κυρίως παιδιά και εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα που συνδέονται με αδυναμία προσοχής, υπερκινητικότητα και δυσκολία ελέγχου των ενστίκτων.

Ορισμένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν:

• Ελλειμματική προσοχή Τα παιδιά με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε μία συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η προσοχή τους μεταπηδά από τη μία ασχολία στην άλλη και δυσκολεύονται να ολοκληρώνουν αυτό που άρχισαν. Το πρόβλημα εντείνεται, εάν πρόκειται για κουραστικές και επαναληπτικές ασχολίες με διάρκεια μεγαλύτερη από τις συνηθισμένες. Γενικά, παρασύρονται από πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες και τείνουν να αποφεύγουν εργασίες που απαιτούν προσπάθεια ή συγκέντρωση. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά δείχνουν να βρίσκονται σε σύγχυση, ή χάνουν πράγματα και πολλές φορές δεν αντιδρούν, όταν οι γονείς τους απευθύνονται σε αυτά.

Έρευνα έδειξε ότι παίζουν με τριπλάσια παιχνίδια συγκριτικά με τα άλλα παιδιά, ενώ περνούν τον μισό χρόνο μαζί τους. Εντούτοις πρέπει να σημειωθεί ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ δεν έχουν πρόβλημα στο να φιλτράρουν πληροφορίες και γνωρίζουν ποιες από αυτές είναι σημαντικές. Απλώς δυσκολεύονται να εστιάσουν την προσοχή τους σε αυτές για μεγάλο διάστημα. Μεγαλώνοντας, τα παιδιά …

World Smile Day

Η Παγκόσμια Ημέρα του Χαμόγελου (World Smile Day) γιορτάζεται την πρώτη Παρασκευή του Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην προώθηση πράξεων καλοσύνης και στη διάδοση του χαμόγελου, ενός μοναδικού ανθρώπινου χαρακτηριστικού, σε όλον τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Χαμόγελου ξεκίνησε από τον Harvey Ball, έναν αμερικανό εμπορικό καλλιτέχνη που το 1963 δημιούργησε το Smiley, ένα εμβληματικό σύμβολο για το χαμόγελο. Όταν κάποια στιγμή είδε ότι το Smiley είχε γίνει περισσότερο εμπορικό από όσο θα ήθελε, αποφάσισε να να το χρησιμοποιήσει για να διαδώσει θετικότητα και καλοσύνη.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα του Χαμόγελου γιορτάστηκε την πρώτη Παρασκευή του Οκτωβρίου του 1999 και συνεχίζεται από τότε κάθε χρόνο. Ο κύριος σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας του Χαμόγελου είναι να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν πράξεις καλοσύνης και να διαδίδουν χαμόγελα σε όλον τον κόσμο. Είναι μια υπενθύμιση της δύναμης που έχει το χαμόγελο να φωτίζει την ημέρα κάποιου και να κάνει τον κόσμο ένα πιο χαρούμενο μέρος.

Το Ιδρυμα “Harvey Ball World Smile” δημιουργήθηκε για να τιμήσει τη μνήμη του και να προωθήσει το μήνυμα του για τη διάδοση του χαμογέλου και της καλοσύνης και αποτελεί πλατφόρμα για ευαισθητοποίηση φιλανθρωπικών σκοπών.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Χαμόγελου γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο με διάφορους τρόπους, όπως τη..