Υβριδικά μαθήματα

Υπάρχουν μαθήματα online σύγχρονα (με καθηγητή) και ασύγχρονα (μόνον με εργασίες), υπάρχουν μαθήματα Blended courses – ανάμεικτα δηλαδή – με παροχή σύγχρονης και ασύγχρονης διδασκαλίας και βεβαίως υπάρχουν μαθήματα Face-to-Face (κλασικά στην τάξη).

Εμείς κάναμε το επόμενο βήμα. Δημιουργήσαμε Hybrid Lessons (υβριδικά μαθήματα). Σύμφωνα με το ελληνικό λεξικό «υβριδικό» είναι κάτι που προέρχεται από τη επιτυχή συνένωση δύο πραγμάτων που εστιάζουν στο ίδιο αντικείμενο, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Έτσι λοιπόν – με τη χρήση της απαραίτητης τεχνολογία – συνδυάσαμε τα Face-to-Face με τα online σύγχρονα μαθήματα δίνοντας την δυνατότητα επιλογής στους μαθητές μας να συμμετέχουν από κοντά (με μάσκα) ή από το σπίτι τους χωρίς. Παράλληλα επιλύσαμε το πρόβλημα των απουσιών μαθητών με ελαφρά συμπτώματα κρυολογήματος.   

Όμως επειδή ο CoViD θα φύγει, αλλά η γνώση και η εμπειρίες θα μείνουν αξίζει να δει κανείς τις ευκαιρίες που ανοίξαμε σε μαθητές που κατοικούν μακριά μας, για παράδειγμα σε χωριά ή σε νησιά να εγγραφούν στο σχολείο μας και να έχουν πρόσβαση στη γνώση με τον τρόπο που μόνον εμείς μπορούμε να προσφέρουμε.

Τι κάνουμε;

Με χρήση κορυφαίας τεχνολογίας και το δικό μας School-in-the-Cloud οι μαθητές μας συνδέονται σε Η/Υ που βρίσκεται μέσα στην τάξη, ενώ παράλληλα το School-in-the-Cloud συνδέεται με το σύστημα Smart Board το οποίο προβάλει στον πίνακα αποσπάσματα της διδασκαλίας ή αυτά που γράφει η δασκάλα. Έτσι ο πίνακας της τάξης εμφανίζεται στην οθόνη του μαθητή, ο οποίος βλέπει και ακούει όλα όσα γίνονται μέσα στην τάξη και παράλληλα συμμετέχει με ερωτήσεις και απαντήσεις σε όσα διδάσκονται.

Οι μαθητές που είναι μέσα στην τάξη ασφαλώς κάνουν το μάθημά τους όπως συνήθως χωρίς να ενοχλούνται από τη συμμετοχή των εξ αποστάσεως συμμαθητών τους. Σύνδεση λοιπόν στο Ίντερνετ, ένα laptop με ήχο και εικόνα και γραμμή για εγγραφή σε ένα από τα υβριδικά μας τμήματα.