Στις αρχές το 19ου αιώνα, ο Άγγλος λογοτέχνης, ποιητής και πολιτικός, Edward Bulwer-Lytton, είπε για πρώτη φορά μια πολύ σημαντική φράση, “the WORD is mightier than the SWORD”, που σημαίνει, «οι λέξεις είναι πιο δυνατές από τα σπαθιά».

Στο παιγνίδισμα αυτών των λέξεων της Αγγλικής κρύβεται μια τεράστια αλήθεια. Γιατί πιο πολλά πετυχαίνει κανείς με τις λέξεις, παρά με τη βία. Το βλέπουμε καθημερινά στην πολιτική, στις επιχειρήσεις, στις διεθνείς σχέσεις. Παντού, όπου πραγματικά γίνεται κάτι σοβαρό, θα εντοπίσουμε αυτούς που «το έχουν» με τις λέξεις. Με το λόγο. Γραπτό ή προφορικό.

Το ελληνικό σχολείο έχει βεβαίως την ευθύνη να διδάξει τον ελληνικό λόγο, αλλά και εμείς περάσαμε τα προηγούμενα 40 χρόνια ταγμένοι στη διδασκαλία του αγγλικού λόγου. Για πολλά χρόνια ο στόχος μας ήταν να δώσουμε στους μαθητές μας την ικανότητα να επικοινωνούν, να διαβάζουν και να γράφουν στα αγγλικά και στο τέλος να πιστοποιούν αυτή τους τη γνώση συμμετέχοντας σε αναγνωρισμένες εξετάσεις.

Τα τελευταία χρόνια όμως, εμπνεόμενοι από αυτόν τον αέρα της αλλαγής, που μας έχει συνεπάρει, καταλήξαμε πως θέλουμε να δώσουμε στους μαθητές μας και άλλα πράγματα. Πράγματα, που στο εξωτερικό είναι συνηθισμένα, αλλά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν τα βρίσκεις εύκολα. Ένα από αυτά είναι να δώσουμε στους μαθητές μας τις τεχνικές που θα κάνουν το λόγο (WORD) να τους δώσει δύναμη. Δύναμη περισσότερη και από αυτή των όπλων! Και για να κάνουμε τις λέξεις ισχυρές πρέπει να πάμε πέρα από το να διδάξουμε λεξιλόγιο και γραμματική και ιδιωματισμούς κι όλα αυτά, τέλος πάντων, που όλοι διδάσκουν. Πρέπει να διδάξουμε, πως όλα αυτά θα γίνουν αποτελεσματικά «όπλα» στα χέρια των παιδιών μας.

Πρέπει λοιπόν! Κι αφού πρέπει εμείς το κάναμε! Αρχίσαμε εδώ και κάποια χρόνια να διδάσκουμε στους μαθητές μας τις τεχνικές του DEBATE. Δηλαδή της ομιλίας, όχι απλά για επικοινωνία, αλλά για πειθώ. Το χτίσιμο επιχειρημάτων, με τα οποία θα μπορούσε ο μαθητής μας να πείσει τους ακροατές του, ακόμη και για κάτι που ο ίδιος δεν πιστεύει. Το QLS υιοθέτησε αυτές μας τις ιδέες και τις πήγε ένα βήμα πιο πέρα. Άρχισε να οργανώνει Πανελλήνιους DEBATING διαγωνισμούς.

Το 2017 συμμετείχαμε, στον 1ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Debate που διοργάνωσε το QLS και οι μαθητές μας κατέλαβαν πολύ καλές θέσεις. Όμως στον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό QLS Debate, που έγινε το 2018, η δική μας ομάδα κατέλαβε την 1η θέση και οι μαθητές μας ανακηρύχτηκαν Champions 2018, ενώ η μαθήτριά μας Ηλέκτρα Μπαλαφούτη βραβεύτηκε ως η 2018 καλύτερη QLS DEBATER.

O 3ος Πανελλήνιος διαγωνισμός Debate έγινε INTERNATIONAL και έπεται η συνέχεια. Παρακολουθήστε την εξέλιξή του στο site του QLS.